Fotbäddar

Både unga och gamla har problem med ryggen vilket ofta beror på att vi jobbar på hårda golv samt har fel slags skor på våra fötter. Detta kan leda till att kroppsdelar som knäna, nacken och höfter får ta smällen.

Vad är fotbäddar och varför är de bra för fötterna?

Vi belastar våra fötter fel eftersom de är gjorda för att gå på underlag som gräs, sand jord och liknande. Våra fötter är inte gjorda för att gå på asfalt, hårda golv och i skor som inte är ergonomiskt anpassade efter våra fötter samt att fötterna är felställda. Detta kan leda till olika belastningsskador. Fötterna är oftast den kroppsdelen som vi glömmer bort. Först när det gör ont börjar vi tänka på vad vi kan göra åt saken. Men vi får inte glömma bort att vi endast föds med ett par fötter och vi ska ha dem i hela livet. Därför är det bättre att tänka efter före och vårda sina fötter. Ssdasdasas

Fotbäddar är en sula som är individuellt anpassad efter varje persons fötter. Den avlastar främre fotlederna, med hjälp av en petoll, och ger stöd i fotvalvet.

Vem behöver fotbäddar?

De som har otränade fotmuskler som har lett till nedsjunkna fotvalv eller svaga foltvalv behöver fotbäddar för att ge stöd åt fotvalvet. De som har framsjunkna främre fotvalv behöver stöd av en pelott för att avlasta främrefotvalvet.

Personer som har tryck, förhårdnader, belastningsskador eller problem med sina hälar behöver fotbäddar.

Personer som har knä och höftproblem som även kan leda till ryggproblem behöver fotbäddar som antingen avlastar, rättar till eller stödjer fötterna.

Personer som är aktiva och anstränger sina fötter med olika former av idrott.

Personer som pronerar, när foten tippar inåt, eller personer som suprinerar, foten rör sig utåt behöver fotbäddar som stabiliserar foten.

Hur är fotbäddar utformade?

Vi tillverkar fotbäddar efter avtryck etter gipsavgjutning, beroende på vilka besvär man har med fötterna. Fotbädden formas efter foten i vila och då den inte är belastad. Själva fotbädden pressas efter formen av foten och slipas sedan efter varje individs behov och så att de passar in i olika skor.

Ibland kan det vara svårt att få plats med hela fotbäddar i skorna, därför tillverkar vi även halvinlägg efter avtryck som kan användas i nättare skor. Utöver det så bygger vi in permanenta stöd i skor där man varken kan använda hel eller halvinlägg.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.